• Саопштење Института за трансфузију крви Србије - Светски дан добровољних давалаца крви – 14. јун

Ваша локација Институт за трансфузију крви Србије / Добровољно давање крви / Актуелно / Саопштење Института за трансфузију крви Србије - Светски дан добровољних давалаца крви – 14. јун
    11. јун 2020.

Од 2005.године, под покровитељством Светске здравствене организације, у читавом свету обележава се дан добровољних давалаца крви. Овај датум се везује за дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио Нобелову награду. Циљ је да се подигне ниво свести о непроцењивој улози трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи, као и да се сви здрави грађани позову да редовно дају крв како би се обезбедиле довољне количине крви за лечење болесних и повређених пацијената.
    Ове године, Светски дан добровољних давалаца крви, 14. јун, обележава се под слоганом ” Дај крв и учини свет здравијим местом “. Препорука Светске здравствене организације је, као што и слоган наговештава, да се сачува здравље читаве планете. Због пандемије Covida-19, Светска здравствена организација ове године води глобалну виртуелну кампању без уобичајених манифестација. Али, давање крви не може бити виртуелно, даваоци крви су
    незаменљиви. Због тога ће Институт за трансфузију крви Србије бити отворен за све људе добре воље који овај дан желе да обележе хуманим гестом давања крви у недељу 14. јуна 2020. године од 8 до 15 часова. Грађани ће тог дана моћи да дају крв и у Борчи у аутобусу испред Храма свете Петке од 10.30 до 14.30 ч, као и у Лозовику у основној школи од 9 до 13 ч.