• Усавршавање и едукација

   Образовна делатност спроводи се на основу позитивних законских и подзаконских аката, Статута Института, ...   Погледајте даље »
  • Где можете дати крв

   Крв се може дати у Институту за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39, сваког радног дана од 07-19 часова и суботом од 08-15часова.   Погледајте даље »
  • Погледајте даље »
 • Дефиниција добровољног давања крви по СЗО

  Ваша локацијаИнститут за ... / / Вести / Дефиниција ...
  04. март 2019.

   

  У тексту који је на свом Facebook профилу објавила извесна госпођа, наводећи да је вишегодишњи редован давалац крви, да четири пута годишње даје крв - последњи пут пре неколико дана, а пре тога у августу 2018. године, наведене су дезинформације које би могле да узнемире део јавности, а у вези су са освежењем које даваоци добијају после давања крви. У Институту за трансфузију крви Србије грађани који дају крв ни на који начин нису угрожени и нема места забринутости.

  Наиме, према дефиницији Светске здравствене организације, Савета Европе и свих осталих релевантних међународних и националних институција, добровољни давалац крв даје добровољно и за то не добија никакву надокнаду, ни у форми готовог новца ни у садржају који би се могао сматрати заменом за новац.

  У складу са Законом о трансфузијској медицини, мушкарци у Србији могу да дају крв до четири, а жене до три пута годишње. После давања крви, најважнија је рехидратација, односно надокнада течности. Уобичајено је да се уз сок или воду даваоци, уколико желе, послуже сендвичем, кексом, чоколадицом, у зависности од тренутно расположивих намирница.  

  У Институту се на адекватан начин води брига о даваоцима крви. Даваоци крви по свом избору добијају сок или воду у довољној количини, а у овом тренутку и окрепљење у виду кекса, уколико желе да се послуже.

  Такозвани захвални оброк, односно окрепљење за даваоце крви, Институт набавља у складу са Законом о јавним набавкама. Намирнице нису увек исте, с времена на време мења се садржај, понекад је то сендвич, понекад кекс или чоколадица. Најважније је и медицински индиковано омогућити даваоцима надокнаду течности после сваког давања крви.