• ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ! НУРДОР и Институт за трансфузију крви у акцији обележавања Националног дана добровољних давалаца крви

  Ваша локација Институт за трансфузију крви Србије / Добровољно давање крви / Актуелно / ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ! НУРДОР и Институт за трансфузију крви у акцији обележавања Националног дана добровољних ...
  07. мај 2021.

   

  Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР и Институт за трансфузију крви Србије ће у уторак 11. маја заједно обележити Национални дан добровољних давалаца крви. 
  НУРДОР је 2021. годину започео под слоганом „Заједно смо јачи!“ и у том духу и наставља. Оно што смо научили из претходне године јесте да без солидарности и подршке не може бити добро никоме од нас. Зато ће НУРДОР од ове године постати активан савезник Института за трансфузију, као једне од најважнијих установа у нашој земљи, када је реч о лечењу и спашавању живота.
  У Србији од 100 људи који могу бити добровољни даваоци, само њих 3 да крв. Уколико желимо да развијамо филантропију, хуманост и културу давања увек можемо да кренемо од себе. Дати крв значи спасити живот. Међу онима који то најбоље разумеју су деца и млади који се лече од малигних болести. У току лечења веома често постоји потреба за трансфузијом крви и родитељи су, нажалост, принуђени да, у борби са временом, помоћ траже од најближих, али и путем друштвених мрежа. Ово се дешава јер залихе крви којим здравстеве установе располажу често нису довољне да у сваком тренутку покрију потребе.
  Оно што је добра вест јесте да је у нашим рукама моћ да ово променимо. Сазнање да пола сата нашег времена може бити довољно да се спаси један живот је само по себи огромна мотивација.
  „Ми знамо колико је важна солидарност. Добро знамо шта за родитеља значи када гледа своје дете у болничкој постељи како му се враћа снага и енергија након трансфузије. То заиста даје снагу и наду. Крв коју донирате је заиста нечији цео живот. И то не само за оног ко ће је примити, већ и за његову породицу. Није свака важна донација у новцу. Оне најважније су заправо у ономе што сви имамо и можемо да дамо. Важно је да тога увек будемо свесни. Тако постајемо и хероји и бољи људи и стварамо сви заједно боље друштво.“ - истичу у НУРДОР-у.
  Позивамо што већи број наших суграђана да се одазову овој акцији и да 11. мај учинимо заиста посебним даном. Даном када бринемо једни о другима као да нам живот од тога зависи. Јер то заиста јесте тако.
  Крв можете дати у Институту за трансфузију на адреси Светог Саве 39, од 7х до 19х, док ће НУРДОР-ова акција са волонтерима бити одржана у периоду од 10х до 14х.