• Пренатална заштита трудница

  Ваша локација Институт за трансфузију крви Србије / Услуге и производи / Пренатална заштита трудница

   

  Најзначајнија делатност Одељења је пружање здравствених услуга из области пренаталне заштите трудница (период пре рођења детета), у циљу дијагнозе и превенције имунизације плода у трудноћи

  Свака жена током трудноће треба да утврди своју ABO/RhD крвну групу и обави тест којим се открива евентуално присуство антитела у њеној циркулацији, што може да изазове нежељене последице по живот нерођеног детета

  Зашто је важно одређивање ABO/RhD крвне групе током трудноће?

  У људској популацији откривене су, још почетком XX. века, четири основне крвне групе А, Б, АБ и О, на основу присуства или одсуства специфичних антигена на њиховим црвеним крвним зрнцима-еритроцитима, који се наслеђују са родитеља на потомке.
  Њихова дистрибуција је различита, тако да је највиши проценат људи А крвне групе (42,1%), затим О крвне групе (34,5%), потом Б крвне групе (16%), и најмање АБ крвне групе (6,9%). 
  Поред великог броја до сада откривених антигена (више од 400 стотине), за исход трудноће од највећег је значаја одређивање RhD крвногрупног статуса труднице и нерођене бебе, односно присуство RhD антигена (RhD позитиван ) или његово одсуство (RhD негативан) на њиховим еритроцитима.

  У нашој популацији приближно 80% становника је RhD позитивно (RhD+) а 20% је EhD негативно (RhD-). У свим случајевима када је трудница RhD негативна а партнер, односно отац детета RhD позитиван, постоји вероватноћа и да њена нерођена беба буде RhD позитивна, што може имати за последицу имунизацију RhD негативних трудница на еритроците бебе коју носи, а самим тим и њену могућу угроженост.

  Како долази до имунизације RhD негативне труднице са RhD позитивном нерођеном бебом и зашто је то значајно за исход трудноће?
  Имунизација је биолошки одговор имуног система RhD негативне труднице после контакта са црвеним крвним зрнцима RhD позитивне бебе коју носи на крају прве трудноће. Ова новостворена anti-D антитела будуће мајке немају већи клинички значај за дете које носи због мале концентрације као и због немогућности да прођу у циркулацију плода и да га угрозе.
  Међутим у другој трудноћи, са плодом који је такође RhD позитиван, аnti-D антитела будуће мајке се појављују у њеној циркулацији у ранијим месецима рудноће, у већој количини и способна да изазову разарање црвених крвних зрнаца плода доводећи до различитих облика хемолизне болести плода и новорођенчета (ХБН), а у најтежим случајевима и смрти плода у утроби мајке.
  Превенција имунизације и заштита мајке у будућим трудноћама
  Превенција RhD имунизације трудница данас преставља један од најуспешније савладаних проблема у пренаталној заштити , уколико су оне под сталном контролом ординирајућег гинеколога и трансфузиолога.
  Све RhD негативне труднице ће бити успешно заштићене од имунизације са RhD позитивном нерођеном бебом, а самим тим и сваку следећу трудноћу ће успешно изнети до термина порођаја и родити здраво дете, уколико после побачаја или порођаја приме одговарајућу дозу комерцијалног препарата Хуманог anti-D имуноглобулина интрамускуларно, који ће везати RhD позитивна цевена крвна зрнца нерођеног детета и самим тим спречити стварање специфичних anti-D антитела мајке. 
  Хумани аnti-D имуноглобулин (БЕОГЛОБИН Д) је стерилан апироген раствор хуманог имуноглобулина који се комерцијално производи из плазме здравих особа које су имунизоване D антигеном.
  Хумани anti-D имуноглобулин се примењује интрамускуларно најкасније 72 сата од порођаја RhD негативне жене са RhD позитивним дететом која нема anti-D антитела у серуму , затим после сваког спонтаног или намерног прекида трудноће у RhD негативних жена, као и инвазивних гинеколошко-акушерских дијагностичких процедура у RhD негативних жена и трудница.


  Календар обавезних имунохематолошких лабораторијских испитивања током трудноће

  Савремене препоруке развијених земаља за тестирања трудница током трудноће препоручују следећи календар посете гинекологу и трансфузиологу:

  1. Прва обавезна контрола од 12 до 16-те недеље трудноће ( одређивање ABO/RhD крвне групе труднице, испитивање могућег присуства антитела у циркулацији труднице)

  2. Каледар даље контроле зависи од налаза RhD крвногрупног статуса труднице.

  а) RhD негативна трудница без anti-D антитела
  - друга контрола у 28 недељи трудноће
  - трећа пожељна контрола у 36-ој недељи трудноће

  б) RhD негативна трудница са присуством anti-D антитела -  опрез
  - обавезна контрола једном месечно сваког месеца до 28 недеље трудноће
  - од 28 недеље до порођаја - обвезна контрола на две недеље

  ц) RhD позитивна трудница без антитела у серуму
  - друга контрола у 28 недељи трудноће
  - трећа пожељна контрола у 36 недељи трудноће

  НАПОМЕНА: Календар контрола трудница је искључиво у надлежности опредељеног гинеколога и трансфузиолога и подложан је корекцији у зависности од сваког посебног случаја, односно од резултата испитивања.